13-08-2010

beton technologie

Vlaanderen: zijn rijwoningen, zijn koerkes en zijn kotjes... Het resultaat van veel werk achter d'euren, durf en deurzettinge!

Begin de jaren 60: gene Gamma, géén machientjes om te bricoleren thuis, maar wel nen bak roste nagels en vijzen, ne klauwhamer en een handzage uit de stock americain!

Ons vader: "en dat me nu zelve ne keer een kot moesten zetten, voor de waste en al het gerief van 't land, we zullen wel kunnen aanbouwen aan 't kot van de gebeurs , 't zijn maoten".

De skyline van Vlaanderen staat op het punt definitief te veranderen!!

Beton... het is nog een vrij nieuw concept in die jaren. Niet te krijgen in zakken of in dozen, gene premix, gene readymix, losse beton-elementen al helemaal niet of ze zijn veel te diere: zelve maken dus zeker!?

Een effen stuk vloer, nen houten kader van het juiste formaat (latten, zage, nagels, klauwhamer), oude gazetten, zand en semang en vooruit... Eerst de oude gazetten op de vloer (liefst een lage of drie, viere), dan den houten kader op het gazettepapier leggen en heel da spel een beetje vaste zetten met(?).

En hoe zat dat nu ook were met die mengelinge van zand en semang? Was dat nu 2 op 1 of omgekeerd? Wat er ook van is... het zand wordt eerst op ne groten hoop op de vloer gekapt en met de schop wordt er op concentrische wijze een opening in het midden van den berg zand gemaakt en semang ingevoerd. En nu de clou: bitje per bitje water bijgieten, niet te weinig maar zeker ook niet te vele anders loopt de beste semang-sause weg en is den beton niks meer waard! De reste is "pianekesan" verscheppen en verleggen en zorgen dat de smurrie "goe nes" blijft.

Kenners slagen erin om al op een half uurke een perfecte betonmix te prepareren die dan schop per schop in de kader gewerkt wordt. Laatste act: de toplage afstrijken met een een rechte latte, een nachtje laten drogen en de eerste betonplate is klaar.

Een paar weken later staat er een kot voor de waste en het gerief van 't land en misschien... staat het er nu nog altijd!!

noot: mocht je ooit op een plat stukske beton botsen met aan ene kant een gazette uit de jaren 60...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten