18-08-2010

klimaatverandering / twee

Misschien zal het wel ooit nog were goed komen met onze planeet maar voor het moment ziet het redelijk "niet goed uit" volgens mij. De meeste mensen weten er wel van, maar sluiten liever ogen en oren voor dat soort onheilsberichten en rampspoed. De grootste dooddoener in dat verband is: zolange dat het maar elders is... Maar deze keer zal het niet alleen elders zijn vrees ik, we gaan mee in de brokken delen of toch zeker ons kinderen en achterkleinkinderen.

Volgens mij is allemaal begonnen met ne blauwe "Simca 1000" die begin de jaren 60 voor de deure van de Kasteelstraate stond... splinternagelnieuwe! Voor de deure: want der waren nog geen garages (én de gebeurs zagen da pronkstuk staan hé). Elke zaterdag: wassen en simoniseren en schone droge wrijven met nen proberen doek (opletten voor witte striepen hé!!).

De zondag (als er geen werk in de winkel was) een ritje naar de Kluisberg, Dadipark of Aviflora en één of twee keer per jaar een grote expeditie naar de zee!! Met alleman de duinen in: tentje in 't zand, handdoeken in 't zand, zand in de boterhammen, zand in de roks en in d' onderbroeken, zand in de Simca (als er daar maar geen miserie van komt: want die boite mag géén zand rieken!).

Jaren heeft dat masjien goed dienst gedaan voor leveringen van marsjandize aan de kliënten tot dat er op nen goeien dag begin de jaren 70 een nieuw model voor de deure stond van een betere klasse: ne Simca 1100 !!

Toen was hek helemaal van de dam vrees ik, die lichte "volkswagentjes" zijn jaar na jaar blijven opzwellen en groeien tot dat het halve en hele camions werden, liefst dan nog in een SUV-versie. Een beetje technisch: de cylinderinhoud van zo een Hummertje gaat al vlug naar de 6.000cc wat zo +/- 6 keer meer is dan dat eerste Simcatje... en avant le petrol!

Bovendien zijn we dan nog met zijn allen collectief als gekken gaan het rondrijden zonder beperking in tijd in ruimte. Naar den Aldi, de Costa's, de Alpen, de Lidl, de grote cultuursteden, de noordkaap, Siberië... nooit nie verre genoeg gereden, nooit nie genoeg gezien. En thuis komen met grote verhalen natuurlijk: kilometers da me wulder gereden hebben!!... en péagen da me gedaan hebben!! (mensen ontmoet? boeiende momenten gehad? me zoend niet weten, maar wreed veel kilometers gereden, dat wel ja).

De homo automobilicus is wereldwijd goed voor 25% van de CO2-uitstoot. Als je het mij vraagt is hij trouwens niet van plan om van zijn autoverslaving ook maar een klein schelleke van af te doen. Klimaatverandering (?) dat iets van op een andere planeet.

Noot: de "groenste" auto ooit op de markt was: de Citroën 2CV ! Hallo Toyota Prius !?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten