28-11-2010

stovewere

Winterweer, hagel, korrelsneeuw, sneeuwregen, zondagnamiddag, chiro, ravotten, koude knieën en natte kleren. In het heem ronkt de kachel: een gigantische geutene stove die midden in het heem staat. Ze draait op kolen (bij voorkeur op eierkes want die zijn het goedkoopst). Maar eigelijk is het nen allesbrander, hout, papier, slunsen... al wat dat ge erin gooit geeft warmte, van emissienormen is er in die jaren nog geen sprake. En warme dat da kan het zijn bij die stove!! Als haren 'buik' roodgloeiend staat awel dan staat uwe voorkant zo goed als in brande (maar dan heeft uwe rugge nog altijd zo koud als iet).

En als de leiders er niet zijn, dan kun je met zo een gloeiend hete stove nog een paar ferme tovertrukken uithalen ook... Als ge het licht in het heem uit doet zodat het stekedonker is en ge gooit stukskes keijse (kaars) bovenop die gloeiende stove dan krijg je de skoonste kleuren te zien: blauw en geel en paars en groen en nog veel meer niet te benoemen tinten... een werkelijk schitterend, dampend schouwspel. Houd er wel rekening mee dat ge mekaar na een kwartier niet meer kunt zien staan van de rook en dat het lokaal voor dagen zal stinken naar verbrande keijse...

Maar voor de reste: bèire geestig...


2 opmerkingen:

 1. Blijkbaar hadde gij ook van die guitenstreken ala Kwik en Flupke in uw vel in uw jongere jaren gelijk mijn pa :D


  Ik denk dan ook dat ge bvb ooit wel es een slapende koe hebt omvergeduwd in de wei?

  Of belle trek hebt gedaan? (toen was er nog geen gevaar dat ze met een geweer of mes ofzo achter u zouden zitten..)

  Of ne verrekijker hebt ingevet met schoensmeer?

  Of met een afstandsbediening bij de buren de tv verzetten (in modernere tijden)?

  Ik denk dat de (stille) lezers wel eens benieuwd zijn naar uw apejaren Marc .. :-)

  Geen zin om het een en ander te delen met uw mede(levende)mens?

  Groetjes, Dave.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marc, jij in de chiro en ik in de kroonwacht (nu chiromeisjes)dat was nogal een leuke bedoening in dien tijd. Bij het lezen van de stoove heb ik enorm veel binnepretjes van mijne tijd in Sente.
  Yvette

  BeantwoordenVerwijderen