05-12-2010

't is melkstamper-were















STAMPERS (TATJESPAP, PATATTEPAP, KADUL...)

winterse boerenkost, dat is zeker, doch lekker en voedzaam...

Ingrediƫnten: (8 porties)

1,5 Kg bloemige aardappelen, geschild en in stukken
1,2 L karnemelk
150 gr hoeveboter, ongezouten
peper, zout
muskaatnoot
Bereiding:

kook de aardappelen gaar in gezouten water giet ze af en plet ze met de pureestamper
giet er de koude karnemelk over en roer even om mix ze met de staafmixer tot ze mooi romig zijn kruiden met peper, zout en muskaatnoot naar smaak terug opwarmen op een klein vuurtje de boter opwarmen in een pannetje tot ze mooi bruin is de hete boter voorzichtig al roerend bij de aardappelbrij gieten goed mengen.

Wat geef ik erbij:

kaas
zachtgekookt eitje

Tips:

hou de stampers tijdens de bereiding voortdurend in beweging, want ze branden snel aan; let er op dat de boter niet verbrandt; je kan de dikte van dit gerecht aanpassen door meer of minder karnemelk toe te voegen

2 opmerkingen:

  1. Marc,
    in mijn dialect spreken we van TATJESPAP maar de bereiding is identiek hetzelfde. Wat ons ma in de tijd erbij deed dat waren kaantjes van het zwijn korstig gebakken maar omdat dat nu niet meer bestaat doe ik het met kleine stukjes spek gebakken en dan samen met de gesmolten boter op mijn TATJESPAP en lekker dat da is.
    Doe Roosje ook eens de groetjes
    yvette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onlangs hoorde ik bij de buren dat zij dat 'stovers' noemen. Ik dacht altijd dat stovers gewoon stoofvlees was, maar nee dus. Wij noemen het gewoon 'stampe' en mijn grootmoeder en nu mijn moeder maken dat met karnemelkpap. Karnemelk die opgekookt wordt met bloem tot ie dikker wordt en dan warm bij de puree geroerd wordt.
    Bij ons thuis is dat eigenlijk de favoriet. Op menig familiefeest stond er stampe op de menu.

    groeten,

    Hilde

    BeantwoordenVerwijderen