23-02-2011

Darwin


Gek hoe je vanuit het vensterraam getuige kan zijn een klein stukje van de evolutietheorie... Op de middag krijgen we bij de voedernetjes steeds bezoek van een aantal meesjes en een van hun concurenten de roodborstjes. Hun strategie om voedsel te verzamelen is totaal verschillend: een meesje is een echte acrobaat en kan zich met zijn nagels vlot in het netje haken om dan in alle rust de lekkere zaden weg te pikken. Een roodborstje daarentegen is hierin veel minder handig en moet noodgedwongen tevreden met de zaadjes die op de grond vallen of hij kan probreren om via een of ander object met "een sprongetje" bij een voedernetje te komen om in de vlucht telkens één zaadje mee te pikken. Van vasthaken aan het netje is er echter geen sprake omdat het vogeltje hiervoor blijkbaar het talent ontbreekt. Twee zeer op elkaar lijkende vogelsoorten die blijkbaar op een totaal andere manier geëvolueerd zijn en andere talenten ontwikkeld hebben om te overleven.

noot: een van de belangrijkste principes uit de evolutietheorie zoals Darwin ze beschreven heeft is de idee van de 'survival of the fittest'. Dit heeft niks te maken met het concept van 'de wet van de sterkste' zoals vaak gedacht wordt, maar wil zeggen dat 'de best aangepaste het langst overleeft'. Zowel het meesje als het roodborstje zijn dus (binnen hun soort) het best geschikt gebleken om te overleven.

1 opmerking:

  1. Dag Marc,

    Vogels bekijken is inderdaad een boeiende bezigheid. Wij beloeren ze de hele winter. Mijn huisgenoot voedert dat het geen naam heeft, maar als beloning zien we wel mooie en vooral veel exemplaren in de tuin. Het loont echt de moeite om eens te zien hoeveel verschillende vogels je tuin bezoeken.

    Veel succes.

    BeantwoordenVerwijderen