13-04-2011

zonne-energie

Het moet de zomer van 1966 of die van 67 geweest zijn... het was in elk geval hoogzomer. De kruidenierszaak van ons moeder was al vele jaren een vaste waarde in de buurt en met de tijd waren de nodige investeringen gebeurd om de kwaliteit van de aangeboden producten te garanderen. Zo was er oa. een zonnewering geplaatst om direct invallend zonlicht in het grote venster aan de straatzijde te voorkomen, zonnewarmte is immers zeer nefast voor de kwaliteit van voedingswaren.

De zonnewering bestond uit een uitklapbare luifel die boven de vitrine gemonteerd was, het uitklappen van de luifel was een vaste routine bij zonnige zomerdagen, met het vallen van de avond werd de luifel dan terug in ruststand geduwd. Het was bij een van die laatste gelegenheden dat ons vader zich te pletter schrok toen hij ontdekte dat er een gigantisch gat in het oranje zeildoek zat. Het gat was perfect cirkelvormig en bevond zich pal in het centrum van het doek. Het ontstaan van het gat was een kompleet raadsel en al wie met een plausibele theorie kwam aandraven kon op zijn volle aandacht rekenen.

Na onderzoek van alle mogelijke opties werd aangenomen dat het zonlicht op een of andere manier toch in de vitrine was gekomen en dat er wellicht door weerkaatsing van de geconcentreerde zonnestralen op een spiegelend voorwerp, een gat in de luifel was gebrand. Straffe kost en een theorie die zijn tijd ver vooruit was als je bedenkt dat er op vandaag volop geƫxperimenteerd wordt met zonnecentrales die op basis van dat principe werken.

Dat de werkelijke oorzaak van het ontstaan van "het gat" niet de zon was maar een weggegooide cigarettepeuk die door een van de bovenvensters op de luifel was gevallen is tot op heden een goed bewaard geheim gebleven. De student (what's in a name?) die de bewuste peuk door het raam gemikt had heeft zich enkele weken van zijn beste kant getoond tot het voorval stillekes in de nevelen des tijds verdampt was.

Het overkomt me niet zo vaak, maar op hele warme zomeravonden kan het wel eens voorvallen dat er een opgelapt oranje zeildoek in een boze droom komt overzeilen.

3 opmerkingen:

 1. In mijn herinnering werd dat gat idd veroorzaakt door een spiegelend voorwerp mn een echte spiegel van een standje met zonnebrillen die in de vitrine stond....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. met andere woorden marc, je brengt hier een biechtje van jewelste ;)

  :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marc, toen je laatst bij ons op bezoek was, zag je onze uitschuifbare luifel hangen en vroeg je waar we deze vandaan hadden...je bent toch niet daardoor op het idee gekomen om te biechten hee? Maar 'k versta 100% waarom je dit toen niet hebt opgebiecht! Zo heb ik ook wel 't een en 't ander voor mezelf gehouden...^-)

  BeantwoordenVerwijderen