07-08-2010

hoera voor de Wibra...

Daarbij kwam een tweede verandering: de verleiding. Tot in de jaren zestig gingen veel boeren niet vaak naar een winkel. De middenstand kwam thuis bij de mensen langs.

Diezelfde buurvrouw: we schreven in een bestellingenboekje wat we nodig hadden, maar meer ook niet. Koffie was koffie, thee was thee en zeep was zeep. Voor de hele week had ik met het hele gezin nooit meer dan voor een paar tientjes aan boodschappen.

De buurman: bij ons is dat nog zo doorgegaan tot in het begin van de jaren zeventig. Toen werden de rollen omgedraaid en gingen we naar de winkel, in plaats dat de winkelier bij ons kwam.

De buurvrouw: en we zagen dit staan en we zagen dat staan en we hadden een folder gezien van zus en zo, en oh ja, dat moet ik ook maar even meenemen, en dat is ook zo handig, dat zag ik op televisie.

De dozen met spullen werden steeds groter. En toen kregen we een auto en we reden naar de supermarkt, en de winkelman, met zijn twee soorten koffie en zijn ene soort afwasmiddel, die had het nakijken.

uit "Hoe God verdween uit Jorwerd" van Geert Mak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten