29-07-2010

roommate Tjn

Mijne roommate Tjn is er erg aan toe, hij is aan zijn bed gekluisterd en kan nauwelijks zelfs iets voor mekaar krijgen, geen kracht meer in armen en benen, gepamperd en geplooid ligt hij te wachten tot de volgende verzorging. Zijn lijf zit vol tuben en sonden, het resultaat van 3 jaar ziekenhuisopnames voor vanalles en nog wat(nu ligt hij hier alweer 5 mnd). Zijne geest is anders nog wel helder en dat levert soms wel leuke gesprekken op.

Tjn is 68 jaar en altijd landbouwer geweest (een beetje koeien en wat groensels) op zijn eigen bedrijf ergens achter de kust. Liefhebber van oude tracteurs en legerjeeps en voor de rest volksmens. Hij heeft ene zoon die zijn bedrijf overgenomen heeft maar ik denk dat er een ferm haar in de boter zit want het is den enigen die ik hier nog niet gezien heb.

Volksmens en dus een wreed sociaal leven want Tjn is ne klapper, als ge een woord zegt dan krijgt ge een reke terug en ook al is ie doodmoe zijn mond staat niet stille. Dat heeft voor gevolg dat de boite hier elke namiddag vol loopt met zijn vrouwe, nonkel paster, Pol de melkboer, tante Martha, Willy de garagist, Angel van den blommewinkel, en Tuurke van Terpkens van Wiese van achter den hoek. Kortom den helft van Bachten de Kuppe komt ier zijn klappe doen en het gebeurd dat de laatsten hier rond 8u30 de deure toe trekt.

Ik em dus een en ander bijgeleerd van de boerestiel en ook van mijne kamergenoot... want ie laat ook wel in zijn ziele kijken en als we nekeer alleene zijn, dan verteld ie wel ne keer hoe lastig dat het geweest is om alles op te geven, hoe zeer an 'therte dat gedaan heeft om toe te geven dat het niet meer ging. Hoe dat ie gevloekt heeft en hoe geirne dat ie nog ne keer op voyage zou gaan (hij is ooit ene keer in de Moezel geweest, meer niet omwille van het land en de beesten, thats it...). Hij voelt ergens wel dat da niet meer zal lukken maar "ne mensch moe courage én ge kunt nooit weten hé".

Over de klimaatsopwarming en andere ingewikkelde dingen kan Tjn moeilijk meeklappen,
hij peinst dat da niet gaat zijn (het were dat is toch alle dagen anders hé...).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten