03-08-2010

beenmerg: medisch en culinair

Medisch:

Beenmerg is het zachte binnenste van beenderen. In het beenmerg zitten stamcellen, die uitgroeien tot 3 belangrijke bestanddelen van ons bloed:

* rode bloedcellen die zuurstof naar alle lichaamsdelen transporteren
* witte bloedcellen die infecties bestrijden
* bloedplaatjes die ervoor zorgen dat het bloed stolt en bloedingen stoppen

Na een rijpingsproces komen deze bloedcellen in de bloedsomloop terecht.

Culinair:

Een mergpijp is een stuk bot waarin zich beenmerg bevindt. Dit beenmerg is een spons-achtige, rode substantie. Het zit voornamelijk in de beenderen van het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels. In deze botten zit een holte die gevuld is met bloedvaten. Tussen de vaten liggen cellen, die het beenmerg vormen. Dit merg is rood van kleur. Er is in het bot ook gele merg aanwezig. Dat zijn vetcellen.

Vroeger zag men de aanvulling van merg in diverse gerechten als lekkernij. Tegenwoordig zie je het gebruik van de mergpijp alleen terug in de bereiding van soepen of ossobucco. Het dient hooguit als smaakmaker. Het merg zelf wordt amper nog gegeten. Het gebruik van merg in de keuken vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. Men gebruikte het merg uit de botten in heel veel gerechten. Beenmerg is rijk aan ijzer, fosfor en vitamine A. Daarbij is het rijk aan onverzadigde vetzuren. Dit werkt cholesterolverlagend.


Morgen den 2de chemo: dien ossobucco zal op niet vele meer trekken peis ik !!!

2 opmerkingen: